Grupa Skrzaty z radością obchodziła Dzień Jabłka, który był pełen smakowitych atrakcji i zabaw! Tego dnia dzieci miały okazję poznać dokładnie ten owoc, jego wartości odżywcze oraz, co najważniejsze, samodzielnie przygotować pyszną przekąskę - starte jabłka . Dzieci pamiętały, aby przed przyrządzeniem jedzenia najpierw dokładnie umyć ręce oraz przyniesione do przedszkola jabłuszka.
Tego dnia Skrzaty zaprosiły do swojej grupy panie kucharki, które opowiedziaały jak wiele potraw można przygotować z jabłek. Panie Wioletta i Asia zdradziły sekret na przepis, który dzieci mogą wypróbować przygotowując go wspólnie z rodzicami w domu.
Przepis na pieczone jabłka:
Składniki
Przygotowanie:
Umyj dokładnie wszystkie jabłka i osusz przy pomocy ręcznika papierowego a następnie każdej sztuce odetnij "kapelusik" z ogonkiem. Górę jabłka odkładaj na bok a ze środka jabłek wydrążaj całe gniazda nasienne.
Farsz do jabłek: w jednej miseczce umieść razem garść drobnych rodzynek, dwie większe łyżki płynnego miodu, kilka sztuk orzechów oraz pół płaskiej łyżeczki cynamonu.
Zapiekaj przez ok 40 minut (w zależności od wielkości jabłek) w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra dół lub też 170 stopni z termoobiegiem.
Życzymy smacznego!!!:-)
44-310 Radlin
ul. Mielęckiego 13